Merkez ülke önemine vurgu! Sorokin: Türkiye’ye ihtiyacımız var

Enerji Sektöründe Çeyrek Asrı Geride Bırakan Sorokin: “Doğal Gazın Önemi ve Gelecek Perspektifleri”

Rus enerji şirketi Rosneft’in Başkan Yardımcısı Pavel Sorokin, Anadolu Ajansı’nın (AA) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde düzenlediği İstanbul Energy Forum’un “Gaz Güvenliğinin Yeni Dinamikleri: Bölgesel Perspektifler” başlıklı BOTAŞ Özel Oturumu’nda değerlendirmelerde bulundu.

Batılı ülkelerin doğal gaz piyasasında farklı yönlere gittiğini belirten Sorokin, bu dinamiklerin giderek “siyasileştiğini” ifade etti. Enerji maliyetlerinde yaşanan artışa dikkat çeken Sorokin, bu durumun enerji dönüşümü açısından olumsuz etkiler doğurabileceğine işaret etti.

Enerji alanında makul bir yaklaşımın önemine vurgu yapan Sorokin, sadece sloganlarla değil hakkaniyetli bir şekilde yeşil enerjiye geçişin önemli olduğunu belirtti. Doğal gazın, karbon salımını azaltmada önemli bir kaynak olduğunu söyleyen Sorokin, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve doğal gazın karma kullanımının çevresel açıdan pozitif etkilere sahip olabileceğini ifade etti.

Sorokin, gelecek perspektiflerine de işaret ederek, “LNG ticaret hacmi her yıl yüzde 4-7 arasında artıyor. LNG’nin rekabet ortamında başarılı bir şekilde sunulabilmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Türkiye’nin enerji alanında merkezi konumu ve kesişim noktası olmasının önemine vurgu yapan Sorokin, bu durumun karşılıklı faydalara sahip olduğunu ifade etti.

“Enerji Güvenliği ve Gelecek İçin Kolektif Çabaya İhtiyaç Var”

Oturumun moderatörlüğünü yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmet Berat Çonkar, BOTAŞ’ın enerji altyapısının geliştirilmesinde ve enerji kaynaklarının modernleştirilmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti.

Güvenilir ve sürdürülebilir enerji tedarikinin günümüzdeki zorlukları göz önünde bulundurulduğunda ne kadar kritik olduğunu vurgulayan Çonkar, enerji güvenliği için kolektif çabalara ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Doğal gaz ve petrolün gelecekte de enerji sektöründe önemli kaynaklar olmaya devam edeceğini belirten Çonkar, iyi bir enerji geçişine olan gerekliliğe işaret etti. Türkiye’nin doğal gaz piyasasında Avrupa’da önemli bir konumda olduğunu belirten Çonkar, Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği doğal gaz kaynaklarının ülke ekonomisi için büyük bir avantaj olduğunu belirtti.

“Türkiye ve BOTAŞ’ın Enerji Taşımacılığındaki Rolü ve Gelecek Hedefleri”

BOTAŞ’ın Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahit Fidan, şirketin bu yıl 50. kuruluş yıl dönümünü kutladıklarını belirterek, İstanbul Energy Forum organizasyonu için Anadolu Ajansı’na teşekkürlerini iletti.

Fidan, BOTAŞ’ın bölgedeki en güçlü şirketlerden biri olduğunu vurgulayarak, petrol ve doğal gaz taşımacılığı alanında önemli roller üstlendiklerini söyledi. Fidan, bugüne kadar 3.500 kilometrelik petrol boru hattı ile 14,5 milyar varil petrol taşıdıklarını ve doğal gazda da 20.000 kilometreyi aşan boru hatlarıyla 1 trilyon metreküpten fazla gaz taşıdıklarını belirtti.

Günlük 7 milyon metreküp gaz üreten Karadeniz sahasından vatandaşlara gazın ulaştırıldığına dikkat çeken Fidan, Türkiye’nin doğal gaz depolama kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. Uluslararası boru hattı projelerine katılarak Türkiye ve Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkı sağlayan BOTAŞ’ın, TürkAkım ve TANAP gibi projelerle başarılı sonuçlar elde ettiğini belirtti.

Ülke ve bölgenin enerji arz güvenliği için yapılan çalışmalara vurgu yapan Fidan, işbirliklerin devam edeceğini belirtti.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir