Kardiyoloji uzmanından uyarı! Aniden gelen kalp krizi, gizli kalbin habercisi!

Uzman kardiyolog Prof. Dr. Bilal Boztosun, toplumda yaygın olarak bilinen gizli kalp hastalığı ya da ‘sessiz iskemi’ olarak adlandırılan sağlık sorununa dair önemli uyarılarda bulunuyor. Boztosun, bu hastalığın genellikle belirgin şikayetler olmaksızın ortaya çıkabildiğine dikkat çekerek, kalp krizi riski taşıyan bireylerin düzenli kontrollerini aksatmamaları gerektiğini vurguluyor.

GİZLİ KALP ÖLÜMDEN SONRA TESPİT EDİLİYOR!

Prof. Dr. Boztosun, kalp damar tıkanıklıklarının yüzde 20’sinde görülen sessiz iskemi hastalığının bazen ölümden sonra tespit edilebildiğini belirtiyor. Hastaların bir kısmına rutin kontroller sırasında tanı konulabildiğini ancak bir kısmında hastalığın ölümden sonra tespit edilebildiğini ifade ediyor. Bu nedenle, gizli kalp hastalığına karşı bilinçli olunması ve düzenli sağlık kontrollerinin önemli olduğunu vurguluyor.

RİSK GRUBUNDAKİLER DİKKAT!

Boztosun, özellikle şeker hastalarında gizli kalp hastalığının daha riskli olduğunu belirterek, bu hastalarda tipik kalp krizi belirtilerinin olmamasına rağmen nefes zorluğu, halsizlik, bulantı, kusma ve terleme gibi belirtilerin görülebileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca, aşırı kilolu bireyler, kronik akciğer hastalığı, uyku apnesi, yüksek kolesterol, yoğun sigara içenler ve kadınlarda gizli kalp hastalığı riskinin daha yüksek olduğunu vurguluyor.

YAŞAM TARZINIZ ÇOK ÖNEMLİ!

Boztosun, risk altındaki bireylerin düzenli kontrollere gitmeleri, şeker ve kolesterol seviyelerini takip etmeleri, tansiyon değerlerini ölçtürmeleri ve ani tansiyon değişikliklerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzının koruyucu bir rol oynayarak olası kalp krizi riskini azaltabileceğini ifade ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir